Kokta četvrta najbolja kola po “Fajnenšel tajmsu”

Ekipa britanskog ekonomskog dnevnika Fajnenšel tajms (Financial Times) svrstala je koktu (Cockta) na 4. mesto među 13 različitih verzija kola-napitaka koje je testirala.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

13:30

Default images

Američka koka-kola našla se na drugom mestu, ispred pepsi-kole, dok je na vrhu "kola-lestvice" britanskog lista napitak "Simply M&S Cola".

"Naša omiljena je kokta, uvezena iz Slovenije, koju smo stavili na četvrto mesto. Šarmantno piće kojem je glavna aroma šipak i neobično, tvrde da u njoj nema kofeina", navode u Fajnenšel tajmsu i dodaju da kokta ima jaku notu vanile, da je vrlo gazirana i slatka.

Kokta je nekada bila slovenački brend dok hrvatska Atlantik grupa Emila Tedeskija 2010. godine nije preuzela kompaniju "Droga Kolinska". Napitak je nastao 1952. godine kada je inovator Emerik Zelinka pomešao plodove šipka, vitamin C, različito lekovito bilje i karamelizovan šećer, a ime duguje reči koktel.

Kokta je javnosti prvi put predstavljena 1953. godine u Planici, a u prvoj godini proizvedeno je oko milion litara, da bi tokom prvih 14 godina postojanja njena prodaja rasla za 25 odsto godišnje. Početkom osamdesetih godina kokta je dostigla rekordnu prodaju od 37 miliona litara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: