Pronađena statua stara 23.000 godina

Statueta žene, načinjena od krede pre 23.000 godina, predstavljena je u četvrtak novinarima u Amijenu, u severnoj Francuskoj, a više stručnjaka je tu paleolitsku "Veneru" ocenilo kao "izuzetnu".

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 28.11.2014.

09:32

Default images

"Otkriće ovog remek-dela je izuzetno i od međunarodnog je značaja", rekla je Nikol Fui-Jedid, regionalna direktorka Pikardije za poslove kulture. Prethodno otkriće te vrste u Francuskoj bilo je pre pedeset godina.

Statueta je pronađena ovog leta tokom arheoloških iskopavanja u kvartu Renankur u samom Amijenu, na četiri metra dubine. "Očekivali smo da nađemo klasične ostatke kao što su klesan kremen i ostaci kostiju", rekao je Klement Pari, šef iskopavanja.

Već drugog dana iskopavanja, petnaest arheologa je pronašlo gomilu krečnjaka u kojoj neki fragmenti nisu izgledali prirodno.

"Iste večeri, pažljivo smo rekonstruisali dvadeset fragmente i shvatili da je to figura žene", izjavio je arheolog. Pretpostavlja se da se raspala od mraza. Ugljenikom 14 precizno je utvrđeno da je "Venera iz Renankura" stara 23.000 godina, što je period kromanjona - pre 29.000 do 21.000 godina, rekao je Pari.

Statueta od krede visoka desetak centimetara predstavlja ženu s velikim grudima i krupnom zadnjicom. Ruke i glava nisu detaljno prikazani. "Takav prikaz pokazuje želju da se proizvede simbolična slika žene, usredsređena na plodnost", rekao je arheolog.

Postoji stotinak statua te vrste i iz tog doba u Evropi, pre svega u Rusiji i Srednjoj Evropi, uključujući petnaest u Francuskoj, ali uglavnom na njenom jugozapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: