Pola veka krstari ulicama Velike jabuke

Starac Sal Lokaskio više od 50 godina vozi taksi u Njujorku, a za sebe tvrdi da je najstariji taksista najvećeg američkog grada.

Život

Izvor: glassrpske.com

Sreda, 26.11.2014.

08:54

Default images

Lokaskio (87), veteran Drugog svetskog rata, počeo je da vozi taksi u Velikoj jabuci početkom šezdesetih godina. Pola veka kasnije vremešni taksista kaže da je saobraćaj danas gori i da slabije prepoznaje poznate osobe.

Međutim, još je to isti grad u kojem Lokaskio vozi šest dana u nedelji u svom tri godine starom "fordu" koji svaki dan pere i sređuje. Uobičajeno sedi na četiri jastuka, a ponedeljkom nosi smeđe pantalone i otvorenu košulju od flanela, pa liči na nekoga ko se obukao za njujorški filmski set iz sedamdesetih godina. Posle srednje škole zaposlio se u građevinskom biznisu svog oca, koji je emigrirao iz Sicilije, da bi zatim počeo da radi kao građevinski inspektor. Nakon što je izgubio posao počeo je da vozi taksi.

- Kada sam počinjao imao sam putnika koji je u taksi ušao kao muškarac, a izašao kao žena. Tada sam sebi rekao: "U redu, ovo je Njujork" - priseća se Lokaskio.

Kaže da je odmah shvatio da će veoma dugo voziti taksi i da je zbog toga 1968. godine kupio zlatni medaljon za 25.500 dolara.

- Danas on vredi oko milion dolara - kaže taksista, koji je otplatio kredit za medaljon radeći po 80 časova sedmično. Sada vozi samo sedam časova tokom dana i nikada noću.
Foto: Alan Turkus/Flickr.com

Njegova žena Anita i najbliži prijatelji su pomrli u proteklih nekoliko godina.

- Sada mi je važno da se krećem i nekuda idem - objašnjava Lokaskio i dodaje da svi žele da rade njegovu smenu. Stari taksista opisuje svoj stil "kao sporu vožnju koja postaje još sporija". Međutim, to nije bio slučaj šezdesetih, kada je jednom prilikom vozio glumicu Džudi Garland.

- Rekla mi je da vozim prebrzo. Tada sam vozio znatno brže nego danas - objašnjava taksista koji je vozio i legendu bejzbola Džoa di Mađija i to jednog vrelog letnjeg dana bez klima-uređaja u automobilu.

- Bilo je toliko toplo u taksiju da je jadni igrač menjao boje na licu. Kada smo naišli na veliku gužvu u Midtaunu, rekao sam mu da stalno menja boje lica i da mu je bolje da ide peške - ispričao je Lokaskio. Vozio je i filmsku zvezdu Gregorija Peka.

- Imao je veoma zgodnu ženu i uhvatio me je kako je krišom posmatram - priča starac osmehujući se. Lista poznatih koje je prevozio je prilično dugačka i na njoj se nalaze imena bivših gradonačelnika Njujorka Džona Lindzija i Roberta Vagnera, kao i senatora Danijela Mojnihana.

- Sada su svi otišli, osim mene - kaže poznati taksista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: