Otkriveni ostaci drevnog naselja u Grčkoj

Pored grčkog ostrva Delos, na samo dva metra ispod površine mora, ronioci su otkrili ostatke drevnog naselja iz prvog veka pre nove ere.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

13:13

Default images

Iako se prvo sumnjalo da je to ostatak stare luke, nakon detaljnog istraživanja utvrđeno je da je reč o naselju u kome se, između ostalih građevina, nalazila radionica za grnčariju. Ronioci su na površinu izvukli veliko kamenje, stubove i glinene ćupove.

“Slične radionice su pronađene u Pompeji i Herkulaneumu” navodi se u zvaničnom saopštenju istraživača.

Oni očekuju da će ovo otkriće baciti novo svetlo na istoriju Delosa, mesto koje je važno za grčku mitologiju. Po grčkoj mitologiji, bog Apolon i njegova sestra Artemida rođeni su upravo u Delosu.

Delos je bio važan kulturni centar između 8. i 1. veka pre nove ere, dok je između 2. i 1. veka pre nove ere predstavljao važnu luku. Tokom 6. veka nove ere, ostvro je postalo napušteno.

Foto: flickr.com/antonikon

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: