Magnetno polje Sunca utiče na grmljavinu na Zemlji

Sunce je možda delimično odgovorno za grmljavinu na Zemlji, a naučnici smatraju da promena u Sunčevom magnetnom polju može da se koristi za predviđanje grmljavina nedeljama unapred.

Život

Izvor: Live Science

Subota, 22.11.2014.

22:45

Default images

Foto: Kevin Chen / Flickr.com

Sunčevo magnetno polje utiče na Zemljino i uvija ga tako da visokoenergetske čestice uspevaju da prodru u atmosferu naše planete. One izazivaju nagomilavanje električnog naboja, koji je okidač za munje.

Od 2001. do 2006. tokom perioda kada je Sunčevo magnetno polje snažno uticalo na Zemlju, u Velikoj Britaniji zabeleženo je 50 odsto više udara munja nego što je to uobičajeno.

“Sada planiramo da kombinujemo redovnu vremensku prognozu, koja predviđa kada će se i gde formirati olujni oblaci, sa predviđanjima vezanim za solarno magnetno polje”, objašnjava Met Ovens, profesor fizike Univerziteta u Redingu.

Zemlja bi mogla da bude ogoljena pustoš bez magnetnog polja, koje nas štiti od udara čestica iz svemira, kosmičkog zračenja i opasnih solarnih vetrova.

Sunčevo magnetno polje ponaša se kao magnet. Kako se Sunce okreće, magnetno polje je ili usmereno ka Zemlji, ili od njega. Kako se pomera, ono povlači Zemljino, mnogo slabije, magnetno polje sa sobom.

Studija je objavljena u sredu u žurnalu Environmental Research Letters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: