Broj kalorija i na etiketama alkoholnih pića?

Evropska komisija će sledećeg meseca odlučiti da li će se na pakovanju alkohola, uz podatke o jačini, naći i informacije o kalorijskoj vrednosti.

Život

Izvor: Izvor: Politika Autor: A. M.

Utorak, 04.11.2014.

09:31

Default images

Na etiketama alkoholnih pića uskoro bi, uz podatke o jačini, mogle da se nađu i informacije o tome koliko kalorija sadrži pakovanje određenog napitka. Evropska komisija će se o tome izjasniti sledećeg meseca, a inicijativa je potekla iz Velike Britanije nakon sve češćih upozorenja o vezi između gojaznosti i konzumiranja alkohola, piše Politika.

Britanski medicinski stručnjaci pozivaju se na rezultate ankete u kojoj je učestvovalo 2.100 ljudi, a koji su pokazali da većina njih nije svesna kalorijske vrednosti alkoholnih napitaka. Više od 80 odsto anketiranih nije znalo koliko kalorija sadrži čaša vina ili je odgovorilo da sadrži manje, dok kalorijsku vrednost piva nije znalo dve trećine ispitanika. Čaša vina, zavisno od jačine, sadrži oko 160 kalorija, što odgovara vrednosti jedne krofne, dok u pola litra piva „staje” 180 kalorija.

„Ljudi su navikli da gledaju samo kalorijsku vrednost hrane, ali kada petkom uveče izađu na piće, ne razmišljaju koliko im je kalorija stalo u čašu”, ocenjuju u Kraljevskom društvu za javno zdravlje.

Ono na čemu temelje potrebu za promenom jeste podatak iz istraživanja da je dve trećine anketiranih reklo da želi da vidi kalorijsku vrednost na etiketi boce alkoholnog pića.

Još jedan argument u prilog ovoj izmeni jeste eksperiment sproveden u jednom engleskom pabu gde se pokazalo da su oni kojima su bile predočene informacije o kalorijskoj vrednosti u proseku uneli oko 400 kalorija manje nego oni koji o tome nisu ništa znali.

Medicinski stručnjaci uglavnom se izjašnjavaju za uvođenje ove novine, ali se industrija alkoholnih pića protivi. Zato im je upućen poziv da prihvate predlog bez obzira na odluku EU.

Britanija je među zemljama sa najvećim procentom gojaznih, a kao jedan od uzroka ove epidemije navodi se neodgovorno konzumiranje alkohola. Dve trećine odraslih Engleza pati od nekog oblika gojaznosti. Procenjuje se, takođe, da deset odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija kod odraslih koji piju, potiče od alkoholnih pića. Nije problem samo u broju kalorija, ukazuju lekari, već i u tome što alkohol sprečava sagorevanje dela masti unetih putem hrane. Osim toga, utiče i na povećanje apetita

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: