Kako žene svakodnevno trpe uznemiravanje (VIDEO)

Video snimak koji dokumentuje ono što jedna žena čuje dok šeta najvećim američkim gradom, svedoči o razmerama uličnog zlostavljanja s kojim se žene svakodnevno suočavaju, ističu autori snimka.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

19:41

Default images

Kako prenosi AP, razna dobacivanja od "Šta ima lepotice" i "Nasmeši se", do neukusnih komentara, neprestano prate mladu ženu dok korača ulicama Menhetna.

Inspirisan sličnim video zapisima koji beleže iskustvo žena u Kairu i Briselu, snimak, u trajanju od dve minute, realizovan je u razmaku od 10 sati u nekoliko njujorških četvrti. Postavljen na internet, za kratko vreme je imao više od 10 miliona pregleda i izazvao lavinu reagovanja.

"Ovo ozbiljno utiče na način na koji živimo", kazala je Emili Mej, direktorka organizacije za borbu protiv uličnog zlostavljanja "Hollaback!" koja je inicijator snimka.

Video, čiji je autor Rob Blis, snimljen je kamerom koju je Blis držao u svom rancu dok je hodao nekoliko metara ispred glumice Šošane Roberts, koja je za ovu priliku na sebi imala farmerke i majicu.

Ni u jednom trenutku mlada glumica nije imala bilo kakav vizuelni kontakt sa muškarcima s kojim se mimoilazila, niti je s njima razgovarala.

To ih, medjutim, nimalo nije sprečilo da joj upućuju svoje komentare.

Roberts je rekla da broj komentara koji je tog dana zabeležila kamera za nju ne predstavlja ništa neobično.

"Ono što najviše zabrinjava je njihova učestalost", navela je ona, dodavši da su joj dobacivali svakojaki muškarci.

Na opasku da su pojedini muškarci, očigledno, bili samo ljubazni i želeli da je pozdrave, Mej odgovara da problem s uličnim zlostavljanjem je upravo u tome što jedno bezazleno "dobro jutro" može lako da eskalira u seksualne komentare i napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: