Tim Kuk: Ponosan sam što sam gej

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk otvoreno je priznao da je ponosan što je gej.

Život

Izvor: theverge.com

Četvrtak, 30.10.2014.

12:39

Default images

“Da budem jasan: ponosan sam što sam gej i smatram da je to što sam homoseksualac jedan od najvećih darova koje sam dobio od Boga”, objavio je Kuk u kolumni za Bloomberg Businessweek.

Kuk je dodao da “mnogo” zaposlenih u kompaniji Apple zna da je on gej, ali da “ne deluje da to na bilo koji način utiče na to kako me tretiraju”.

On priznaje da mu nije bilo lako da otvoreno prizna svoju seksualnu orijentaciju, jer mu je privatnost veoma važna, ali da je želeo da podstakne jednakost.

“Ne smatram sebe aktivistom, ali znam koliko sam imao koristi zbog žrtve drugih ljudi. Možda će neko ko se bori sa sopstvenim identitetom biti utešen činjenicom da je izvršni direktor Applea gej i inspirisati ljude da insistiraju na jednakosti, a onda je to vredno gubljenja privatnosti”, rekao je on.

Apple se odavno zalaže za jednakost, a kompanija je zajedno sa Timom Kukom učestvovala početkom godine na Paradi ponosa u San Francisku.

On je prošle godine objavio tekst u Wall Street Journal, insistirajući da Kongres SAD prihvati Zakon o nediskriminaciji zaposlenih.

Apple se takođe javno protivio zakonu iz Arizone koji je omogućavao poslodavcima da odbijaju kandidate u zavisnosti od religijske pripadnosti.

“Kompanija koju vodim odavno se bori za ljudska prava i jednakost za sve. Nastavićemo da se borimo za naše vrednosti i mislim da bi svaki izvršni direktor ove neverovatne firme, bez obzira na rasu, pol, seksualnu orijentaciju, učinio isto. Lično ću nastaviti da se zalažem za jednakost za sve ljude do kraja života”, rekao je Kuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: