Ženka pitona "devičanski" porodilla mlade

Ženka pitona po imenu Telma koja živi u zoološkom vrtu u Kentakiju sa cimerkom Luiz je 2012. godine rodila šest ženskih beba. Ovo nije bila samo srećna prilika, već i pomalo čudna situacija zato što Telma nikada nije bila ni blizu muške zmije, piše "National Geographic".

Život

Izvor: Nationalgeographic.com

Ponedeljak, 27.10.2014.

18:07

Default images

Novi DNK dokazi otkrivaju da je Telma jedini roditelj, otkrio je Bil Makmejen iz zoološkog vrta.

„Nije nam bilo jasno šta gledamo. Celu priču pripisali smo uskladištenoj spermi. Međutim, čini se da je ponekada istina čudnija od fantastike“, tvrdi Makmejen.

Ova „devičanska“ rođenja, ili partenogeneza, primećena su kod drugih reptila ranije, uključujući pitone i druge vrste zmija, izjavio je Džejms Hanken, profesor herpetologije s univerziteta Harvard.

Do ovog fenomena dolazi kada polarna tela, ili ćelije stvorene sa životinjskim jajašcem koje normalnu umru ili nestanu, počnu da se ponašaju kao sperma i spoje se s jajetom.

U Telminom slučaju, do ovog „devičanskog“ rođenja došlo je zahvaljujući idealnim uslovima u njenom staništu, spekuliše Makmejen.

Reprodukcija je kod pitona prilično zahtevna, a ona je imala sve što joj treba. Imala je vrlo veliki obrok – 18 kilograma piletine. Živela je u većem tanku, postojalo je grejanje, svi uslovi su bili optimalni.

Ovaj fenomen ranije je zapažan kod drugih vrsta zmija, ali ne i kod pitona, s obzirom na to da su oni stara i drevna vrsta.

Naučnici takođe smatraju da je do ovog rođenja možda došlo i usled geografske izolovanosti od muških primeraka i zatočeništva.

Foto: Image courtesy of Karen Shaw at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: