Biljke osećaju kada ih jedemo?

Da biljke imaju inteligenciju, već je poznato, ali prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Misuriju u SAD-u, biljke osećaju "napad", odnosno osećaju kada ih jedemo i pokušavaju da se "odbrane", prenosi Business Insider.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

21:50

Default images

Istraživanje je sprovedeno na biljci latinskog naziva Arabidopsis, koja je u srodstvu s brokolijem i keljom i koja se često koristi u ovakvim eksperimentima.

Naučnici su tokom istraživanja u blizini biljke puštali snimak vibracija koje ispušta gusenica dok jede biljku i prema dobijenim rezultatima, čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Naučnici su potom u blizini biljke puštali druge zvukove iz prirode i pratili reakciju biljke, a pokazalo se da na zvuk koji ispušta gusenica biljka pokušava da se brani.

"Prethodna, slična, ovakva istraživanja o tome kako biljke reaguju na zvukove, posebno na muziku, pokazala su da biljke osećaju, a ovo istraživanje otišlo je korak dalje i pokazalo da zvuk koji ispušta gusenica dok jede, stresno deluje na biljku, menja joj metabolizam i podstiče stvaranje 'obrambenih' hemijskih supstanci", objašnjava Hajdi Apel, naučnica koja je učestvovala u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: