Da li ste za pomeranje sata?

Većina Austrijanaca protivi se vraćanju kazaljki, odnosno današnjem prelasku na zimsko vreme. Šta vi mislite o pomeranju sata?

Život

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.10.2014.

11:42

Default images

U Evropi, bez Islanda i Rusije, postoji takozvano evropsko letnje računanje vremena, koje se ukazno koristi i u Srbiji. Ono podrazumeva da se časovnici pomeraju svake poslednje nedelje u martu i oktobru, prvo sa 2 na 3 sata, a potom, s jeseni, obrnuto.

Istraživanje "Galup" instituta pokazuje da 53 odsto Austrijanaca smatra da bi "letnje vreme" trebalo da bude zadržano tokom čitave godine. Na drugoj strani 40 odsto njih i dalje želi da pomera kazaljke na svojim satovima dva puta godišnje.

-- Pročitajte i Zašto se pomera sat? --

Posebno mlađi od 30 godina su protiv pomeranja kazaljki. Čak 60 odsto Austrijanaca ispod 30 godina želi da se prestane sa tom praksom.

Studije pokazuju da se pomeranjem kazaljki na satu ne ostvaruje ušteda energije, što je bio glavni cilj, već umesto toga prouzrokuje poremećaj bioritma kod ljudi.

Pomeranje sata već godinama izaziva debate u Austriji. Pre dve godine lider Slobodarske partije Koruške pokrenuo je veliku inicijativu za ukidanje ove prakse, ali ona do danas nije urodila plodom. Nemački psiholog Jirgen Zuli svojevremeno je tvrdio da pomeranje sata nije samo beskorisno nego je i opasno.

Tome u prilog idu i brojne studije, a svake godine, pa tako i prošle, veliki broj ljudi žali se na to da pomeranje kazaljki negativno utiče na njihovo zdravlje. Zbog toga su sve učestaliji saveti o tome kako da priviknete telo na ovu naizgled beznačajnu promenu.

Šta vi mislite o letnjem i zimskom računanju vremena? Da li vam je noćas teško pao sat sna više?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: