Jednakost za sve, ali ne i u umetnosti

Vekovima su crnci u umetnosti predstavljani kao robovi ili kao egzotične novine dok slikar Keri Džejms Maršal čija je izložba u toku u Galeriji Dejvida Zvinera u Londonu želi da ospori te rasističke ideje, pa slika crnce kao belce.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

11:14

Default images

Svi likovi na njegovim slikama su crnci i ne samo to, jer je ton njihove kože upadljivo jedinstven, odnosno oni su svi crni sa atraktivnim, satenskim sjajem.

"Crnilo mojih figura treba da bude nedvosmisleno i apsolutno", objašnjava Maršal. "Oni su odgovor na tendencije u kulturi i privilegiju svetle puti. Što svetliju kožu imate prihvatljiviji ste, a ukoliko ste tamniji postajete marginalizovani, a ja želim da pokažem da i crno može da bude lepo", kaže on.

Tužno je pisati o ovome u 21. veku, ali neobično je videti crnce predstavljene na "normalan" način na slikama, ali Maršal nije jedini umetnik koji je obrađivao tu temu.
www.davidzwirner.com
Ovaj umetnik, rođen u Birmingamu u Alabami, a odrastao u Los Anđelesu, prvi je postao svestan nevidljivosti crnaca i daje primer da nema superheroja koji su crnci.

"Kada su predstavili Crnog pantera u filmu 'Crna četvorka' 1966. godine postao sam svestan da je crni superheroj čudan fenomen, odnosno da je on izuzetak. Tada sam počeo to da primećujem svuda. Na primer crnci nikada nisu centralne figure u knjigama iz istorije umetnosti", kaže on.

"Kada gledam film očekujem da se identifikujem sa svim likovima, a većina njih su belci", kaže ovaj afroamerički umetnik sedeći u Galeriji u Londonu, prenosi BBC.

"Ukoliko uđete u bilo koju radnju u kojoj prodaju magazine garantujem da će devet od 10 naslovnih strana krasiti belkinje plave kose, plavih očiju, mršave žene koje su još uvek ideal lepote", primećuje on.
www.davidzwirner.com
Ovaj umetnik međutim dodaje da ukoliko se crna ili azijska figura pojavi u modnom magazinu ona predstavlja izuzetak.

"Dakle, šta to govori ako govorimo o jednakosti? Za mene, jednakost znači da ću videti ljude crne puti kao i sve druge", kaže on.

Prošlo je više od tri decenije od kako je naslikao sliku "Portret umetnika" u kojem je istakao belinu zuba i košulju svog modela u kontrastu sa tamnom pozadinom. "To je lokalna šala o crnim ljudima", podseća on, pošto ona kaže "oni su tako crni da ih ne možete videti u mraku osim ako su nasmejani".

Od tada do danas taj umetnik je dobio više priznanja za isticanje crnaca kroz svoja dela, a njegova nova izložba nastavlja tu kampanju.

Nema ogorčenosti u Maršalovom glasu dok ovo govori, štaviše, očigledno je da voli umetnost i da želi da slika u maniru starih majstora. Ali, ipak, žali zbog činjenice da crni umetnici i dalje moraju da se bore za mesto u umetničkom svetu kojim dominiraju belci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: