Novi skok sa ivice svemira za Ginisa (FOTO)

Alen Justas, jedan od direktora kompanije Gugl, skočio je 24. oktobra sa ivice svemira i probio zvučni zid i time oborio rekord koji je pre dve godine postavio Feliks Baumgartner.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

09:01

Default images

On je juče u apsolutnoj tajnosti skočio sa visine od skoro 42 kilometra i postavio novi rekord, samo dve godine nakon rekorda Feliksa Baumgartnera, koji je skočio sa visine od 39.044 metra.
Justas (57), koji je sam finansirao ovaj poduhvat, skočio je sa neverovatnih 41.842 metara, a skok sa ivice svemira do tla trajao je 15 minuta, javljaju agencije.
Beta/AP
On je juče ujutro po lokalnom vremenu se balonom napunjenim helijumom iz Novog Meksika popeo do stratosfere, odakle je skočio, a dok je padao dostizao je brzinu i do 1.300 kilometara na sat, prenosi BBC.
Beta/AP
Nosio je specijalno dizajnirani skafander, dok se Baumgartner peo u kapsuli. Pripreme za ovaj poduhvat trajale su 34 meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: