Dobro došli u budućnost zločina

Japanski muškarac je prva osoba koja je otišla u zatvor zato što je napravila 3D printani pištolj.

Život

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

18:32

Default images

Jošimoto Imura, 28-godišnji muškarac iz Kavasakija, uhapšen je u maju pošto je postovao onlajn video snimke na kojima se nalazi 3d printani pištolj, osuđen je na dve godine zatvora.

Kao i Australija i Japan strogo poštuje zakone koji se tiču oružja, kao i oružje nastalo u garaži printano 3D printerom, piše News.com.au.

Policija širom sveta kao pretnju vidi 3D oružje a prošle godine britanskim policajcima su se svi smejali nakon što su nešto za šta su mislili da su delovi 3D pištolja a što je se ispostavilo da su delovi samo 3D printera.

Australijska policija je priznala da strahuje od 3D printanog oružja prošlog maja na konferenciji za novinare koju su držali u nadi da objasne svoj pogled na priču.

Na ovoj konferenciji su pokazali 3D printani pištolj koji se zove "The Liberator" koji su oni napravili pošto su dizajn našli na internetu. Isprintali su dva pištolja, za 27 sati, a samo minut im je bio potreban da naprave nešto nalik udarnoj igli napravljenoj od običnog metalnog eksera.

Oba pištolja su isprobana na bloku smole, dizajniranom da simulira ljudsko telo. Prvi metak kalibra 38 je penetrirao 17 centimetara. Policajci su rekli da ovakav hitac ubija.

Drugi pištolj je eksplodirao kada su pokušalji da pucaju iz njega.

I dok model Liberator može da ima samo jedan metak u sebi, drugi model Imura može da prihvati šest. Dizajn ovog pištolja je dostupan onlajn što znači da svako ko ima 3D printer može da napravi ovo smrtonosno oružje.

Crno tržište je prepuno ljudi koji prodaju 3D printano oružje, najčešće za manje od 500$. Ono se lako sakriva, smrtonosno je i bez problema prolazi kroz metalni detektor ili X zrake.

Dobro došli u budućnost zločina!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: