I Tutankamonu je bio potreban "fotošop"

Premda predstavljen sa finim i pravilnim crtama lica, slavni staroegipatski vladar Tutankamon je u stvarnosti bio više nalik crtanom junaku Šreku.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

18:40

Default images

Čuvena posmrtna maska, sa kojom ga mnogi identifikuju, zapravo je svojevrsni "fotošop".

Mladi faraon je imao prilično nezahvalnu spoljašnost, sa izbačenim zubima, široke, ženske kukove i deformisano stopalo.

Ova "virtuelna autopsija", koja se temelji na 2.000 informatičkih analiza (kompjuterizovanih CT snimaka), realizovana je uz paralelnu genetičku studiju Tutankamonove porodice, koja potvrđuje da su njegovi roditelji bili u krvnom srodstvu, tj. brat i sestra.

Naučnici smatraju da su njegova telesna oštećenja i hormonalni poremećaji posledica incesta koji je takođe bio uzrok prerane smrti dečaka-kralja koji je vladao u XIV veku pre nove ere.

Do sada je postojalo nekoliko različitih teorija o Tutankamonovoj smrti: da je poginuo u nesreći sa kočijom, umro od misteriozne bolesti ili da je bio žrtva zavere.

Autori najnovije studije, po kojoj će uskoro biti snimljen dokumentarni film, uvereni su, pak, da je umro od nasleđene bolesti.

"Svi njegovi najbliži srodnici umrli su prerano", istakao je za BBC Hutan Ašrafijan, profesor hirurgije na Imperijalnom koledžu u Londonu.

"Virtuelna autopsija ukazuje na postojanje deformacije levog stopala. Faraon je šepao i morao je da se kreće uz pomoć štapa", naveo je Ašraf Selim, profesor radiologije Univerziteta u Kairu.

Više od stotinu štapova pronađeno je u blizini Tutankamonove grobnice, koju je 1922. godine otkrio britanski arheolog i egiptolog Hauard Karter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: