Seks ili hrana? Ako ste muškarac, izbor je jasan

Muški mozak programiran je da daje prednost seksu pre nego hrani, pokazuje naučno istraživanje sprovedeno na glistama.

Život

Izvor: index.hr

Utorak, 21.10.2014.

12:12

Default images

Foto: simple up/Flickr.com

Naučnici su utvrdili da muški pol može da potisne osećaj gladi kako bi se koncentrisao na lov na ženski, prenosi britanski list Telegraf.

Istraživanje, koje je urađeno na Ročester univerzitetu, ukazuje na delikatne promene u kretanju impulsa mozgom koje uslovljavaju promene u ponašanju između žena i muškaraca.

Vođa istraživanja Daglas Portman kaže: "Dok znamo da na ljudsko ponašanje utiče veliki broj faktora uključujući kulturne i društvene norme, ovi rezultati pokazuju bazične biološke mehanizme koji ne samo da objašnjavaju razlike u ponašanju muškaraca i žena nego i zašto je jedan pol podložniji određenim neurološkim poremećajima".

Naučnici su proučili glistu C. elegans i fokusirali se na nekoliko neurona AWA koji su snažno povezani sa osećajem gladi i pronalaskom partnera.

Naučnici su proučavali muške jedinke i hermafrodite dajući im hranu i pružajući im u isto vreme opciju da krenu za ženkom.

Neke gliste su pre toga bile genetski promenjene kako bi bile osetljivije na miris hrane i kako bi bile gladnije.

Pokazalo je da su normalne muške gliste zaobilazile hranu kako bi krenule za ženkama. Ipak, muške gliste koje su bile programirane da budu gladnije bile su deset puta manje uspešne u ljubavnom životu jer su uvek ostajale u blizini hrane. Hermafroditi se od hrane nisu ni pomerali.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Current Biology", sugerišu da su normalne muške gliste bile sposobne da ignorišu glad ili je potisnuti kako bi se otisnule u potragu za ženkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: