Rusija: Sakaćenjem protiv ućutkivanja disidenata

Kontroverzni ruski umetnik i politički aktivista Pjotr Pavlenski je juče, u znak protesta, odsekao sebi ušnu školjku na krovu bolnice u Moskvi.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

11:10

Default images

Ovo nije prvi put da se Pjotr Pavlenski sakati, pre ovoga je sebi zašio usta, uvio se u bodljikavu žicu, a prošlog novembra je prikovao svoje genitalije za kaldrmu Crvenog trga.

Ovog puta sedeo je na krovu moskovskog psihijatrijskog centra Serbski (Serbsky Center).

U izjavi koju je na svojoj stranici na Fejsbuku postavila njegova žena Oksana Šalgina, Pavlenski je rekao: "Akt sakaćenja je učinjen u znak protesta zbog korišćenja psihijatriskih tretmana na političkim disidentima. Odsecanje ušne školjke, rekao je, simbolizuje destrukciju koju čini policija koriščenjem psihijatrije za svoje političke ciljeve".

Raša tudej piše da je Pavlenski svoj protest izveo, već tradicionalno, go na veoma niskoj temperaturi. Policija ga je potom odvela u bolnicu na lečenje.

Gardijan piše da je Serbski centar, gde se protest Pjotra Pavlenskog odigrao, poznat po svojim SSSR danima u kojima su upravo u ovoj instituciji davane "sporne dijagnoze političkim disidentima".

Poslednjih meseci, grupe koje se bave ljudskim pravima kritikovale su rusku vladu zbog korišćenja psihijatrijskih tretmana kako bi ućutkaae disidente.

U julu je Amnesti internešenal osudio ruske vlasti za povratak "ere sovjetskih taktika".

UPOZORENJE: Slede uznemirujuće fotografije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: