Protest ispred Metropolitena - opera veliča terorizam

Oko 400 ljudi okupilo se na protestu ispred Metropoliten opere u Njujorku zbog izvođenja opere "Smrt Klinghofera" (The Death of Klinghoffer) za koju tvrde da "veliča terorizam".

Život

Izvor: Beta

Utorak, 21.10.2014.

10:16

Default images

Demonstranti, među kojima je bio i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf đulijani i političari iz redova republikanaca i demokrata, sinoć su uzvikivali "Sramota za Met!" i istakli transparente sa natpisom "Met veliča terorizam".

Delo američkog kompozitora Džona Adamsa se zasniva na istinitom događaju iz 1985. Te godine su četiri pripadnika Palestinskog oslobodilačkog fronta organizovali otmicu turističkog broda Akile Lauro u istočnom Sredozemnom moru.

Tom prilikom je ubijen američki Jevrejin Leon Klinghofer. Napadači su oteli 69-godišnjeg Klingofera, koji je bio u invalidskim kolicima, pucali u njega i gurnuli ga sa palube.

đulijani je rekao da je delo "izopačeno" i da teroriste predstavlja u romantičnom svetlu što doprinosi tome da, kako je ocenio, oni budu još ozbiljnija pretnja.

Neki kritičari se međutim ne slažu sa ovom ocenom, a Metropoliten opera je izdala saopštenje u kojem se navodi da "'Klingofer' nije ni antisemitsko delo niti veliča terorizam".

Metropoliten je istakao i da "neće popustiti pred pritiscima" i da neće otkazati predstavu, koja je sinoć izvedena uz dobacivanja iz publike, ali i ovacije na kraju koje su ih nadglasale.

Kćerke Leona Klinghofera su izdale saopštenje koje je uključeno u program Metropolitena za operu "Smrt Klinghofera", u kojem navode loš kontekst priče koja, kako tvrde, ne doprinosi razumevanju samog događaja.

Opera "Smrt Klingofera" je premijerno izvedena u Briselu 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: