Šta je letelica radila na tajnoj misiji u svemiru?

Tajna svemirska letelica bez ljudske posade, koja je provela skoro 2 godine na tajnoj misiji orbitirajući oko Zemlje, sletela je u SAD, piše "Independent".

Život

Izvor: Independent

Subota, 18.10.2014.

20:55

Default images

Letelica, koja podseća na minijaturnu verziju spejs šatla, bezbedno je sletela u vojnu bazu u Kaliforniji.

S obzirom na tajnost misije, pojavile su se brojne teorije koje pokušavaju da odgonetnu šta je letelica X-37B radila u svemiru tokom 674 dana provedenih u orbiti.

Pojedini stručnjaci spekulišu da je letelica nosila špijunsku opremu, dok pojedine teorije zvuče kao da su došle iz nekih od filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu, uključujući i tvrdnju da je svemirska letelica bila u stanju da „krade“ satelite drugih nacija.

Američko vazduhoplovstvo ne otkriva nikakave detalje u vezi sa ovom mislijom, a jedini zvaničan podatak u vezi sa vremenom provedenim u svemiru odnosi se na „eksperimente u orbiti“.
Beta/AP Photo/Vandenberg Air Force Base, File
Ovaj program je od početka na određeni način predstavljao siroče s obzirom da je nadležnost nad njim bila poveravana brojnim agencijama, a među njima je bila i NASA.

Letelica koja je sletela u SAD 17. oktobra jedna je od dve koje je napravio Boing, a u pitanju je treća misija programa koji je započet u decembru 2012. godine.

SAD planiraju da lansiraju i četvrtu misiju tokom 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: