Amerikanac: Srbi žive opuštenije od nas

Narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi, tvrdi predstavnik nevladine organizacije "World Net", Amerikanac Džejms Skivali, koji sa porodicom odnedavno živi u Kragujevcu i posebno uživa u domaćim kulinarskim specijalitetima.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 18.10.2014.

13:08

Default images

Skivali je u razgovoru za Tanjug rekao da je Srbija lepa zemlja, iako nema standard kao na zapadu, da je narod gostoprimljiv, kao i da mu je želja da u našoj državi ostane duže.

On sa suprugom Keti i dvogodišnjom ćerkom Ebikejt od pre dva meseca živi u Kragujevcu i zajedno sa svojom životnom izabranicom radi za nevladinu organizaciju "World Net".

Naglašavajući da je u Kragujevac došao na dve godine, i da bi voleo da ostane duže, Skivali je rekao da narod u Srbiji živi opuštenije nego u Americi.

"Ovde možeš da sediš i da piješ kafu ili čaj dva-tri sata a to, uglavnom nije tako u Americi i, verovatno, se neće ni promeniti. U Americi bi dali i platu i sve što imaju da mogu satima da sede i da ispijaju kafu ili čaj kao u Srbiji", kaže Skivali.
Tanjug / Printscreen
Naglašavajući da je obišao mnoge zemlje Evrope, i da je u Srbiju prvi put došao poslom pre deset godina, tridesetdvogodišnji Skivali podseća da je kratko radio u Beogradu, i da je tada shvatio da je Srbija, kako kaže, prelepa zemlja.

"Osećao sam tada da treba da se vratim, da malo više budem u Srbiji", priča Skivali na srpskom jeziku i kroz osmeh dodaje da ga je prvi put učio u jednom vrtiću.

"To je bilo malo smešno", priseća se Skivali i ističe da je mnogo bolje srpski jezik naučio na ulici u druženju sa prijateljima iz Srbije. Pored jezika, prijatelji i komšije, naveo je, naučili su njega i suprugu da pripremaju ajvar, ali i drugu hranu. To je, dodaje, bila i njihova želja jer i supruga i on žele dobro da se hrane.

"Dosta smo ajvara napravili. Moja žena je naučila da sprema i gibanicu", kaže Skivali i dodaje da su punjene paprike njegovo omiljeno jelo, a da su isto tako dobre i sarme.
Tanjug / Printscreen
Ističe da ima dobre odnose sa komšijama, od kojih, kako je rekao, može u bilo koje doba dana da zatraži ako mu nešto zatreba.

"Eto, jutros sam u pola sedam od komšija pozajmio struju, trofaznu, jer je mi nemamo, a trebala mi je kako bih sekao drva. Dali su mi i nije bilo nikakvih problema što sam im tako rano tražio pomoć. To je nešto vrlo lepo", priča Džejms.

Objašnjava da živi u iznajmljenoj kući koja se greje na gas, a da je od komšija čuo da ne bi bilo loše da obezbedi i koji kubik drva, budući da ima kamin u kući.

Navikmniz na rad u Americi, Džejms posle radnog dana uči dvadesetoro dece iz osnovnih škola bejzbolu, sportu koji najviše voli. "Ima ovde dosta dece koja su talentovana za bilo koji sport, pogotovu za timski sport", ocenjuje Skivali.

Dodaje da voli i košarku i hvali reprezentaciju Srbije koja je na svetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju. "Baš su dobro igrali pre mesec dana na utakmici sa SAD", ocenjuje Skivali i dodaje da je osvojeno drugo mesto u svetu veliki uspeh za malu zemlju, kakva je Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: