Zagreb: Tehnički muzej nosiće ime Nikole Tesle

Najposećeniji hrvatski muzej, zagrebački Tehnički muzej, od naredne godine nosiće ime Nikole Tesle, odlučilo je Upravno veće te institucije, na predlog prestoničkog gradonačelnika Milana Bandića.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.10.2014.

12:50

Default images

"Razmišljajući i razgovarajući s ljudima od struke, došli smo na ideju da bi Tehnički muzej trebalo obnoviti, modernizovati i sadržajno oplemeniti, udahnuti mu dušu, a to bez Nikole Tesle - čoveka koji je osvetlio ceo svet - ne bi bilo to", objasnio je Bandić.

Predsednik Upravnog veća Nedeljko Štefanić naveo je da se radi o povezivanju dva velika brenda - Tehničkog muzeja i Nikole Tesle.

"Nikola Tesla i Tehnički muzej zajedno će stvarati novu istoriju kroz ovaj proces preimenovanja i renoviranja. Nadamo se da će svi oni iz celog sveta koji poštuju Teslu ovde u Tehničkom muzeju Nikole Tesle naći puno sadržaja koji će ih povezivati s njim", najavio je Štefanić.

Zagrebački Tehnčki muzej najposećeniji je hrvatski muzej koji je, uprkos opsežnim radovima na rekonstrukciji, u prošloj godini posetilo oko 118.000 ljudi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osnovan je 21. decembra 1954. godine, a od 1959. nalazi se u paviljonima nekadašnjeg Zagrebačkog zbora, manifestacije iz koje je izrastao Zagrebački velesajam.

Jedan od desetak odeljenja Muzeja, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, jedan je od najposećenijih. Otvoren je 1976. godine, a 2006. u potpunosti je obnovljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: