Skup povodom 160 godina od Pupinovog rođenja

Srbija kao mala zemlja može biti ponosna na svoje naučnike čijim pronalascima svet duguje zahvalnost za svoj napredak, izjavila je savetnik predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić na obeležavanju 160 godina od rođenja Mihajla Pupina u Rektoratu Univerzirteta u Beogradu.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

21:10

Default images

Ona je u ime predsednika Srbije, pod čijim pokroviteljstvom je održana ova svečanost, rekla da se, zavaljujući njima civilizacijski napredak ubrzao do neslućenih razmera.

"Ti naučnici ponosni na svoje srpsko poreklo postali su međa po kojima nauka meri vreme - do Savića i od Savića, do Tesle i od Tesle do Milankovića i od Milankovića, do Pupina i od Pupina...", navela je Mitrović Marić.

Ona je istakla da je Srbija ponosna na njih i ono što može je da ih i svuda pominje i neguje sećanje na njihova dostignuća, da najmlađe vaspitava ne samo pozivajući se na njihovu posvećenost već učeći ih nesebičnoj ljubavi prema otadžini.

Ona je navela i da je ta nesebična ljubav prema otadžinibi bila jedna od najlepših Pupinovih osobina koja je ipak ostala u senci naučnih dostignuća.

"Za nas je, međutim izuzetno značajna, naročito danas kada sa distance od jednog veka sagledavamo početak Prvog svetskog rata", napomenula je savetnica predsednika Republike.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Mitrović Marić je rekla da bi Pupina trebalo proučavati kao istorisku ličnost u kontekstu diplomatije i politike za vreme i nakon Velikog rata kao i čoveka koji je svojim zalganjima i sistemom vrednosti uticao na sudbinu zajedničke države formirane nakon Prvog svetskog rata.

"I koliko ga svet slavi zbog naučnih dostignuća, toliko Srbija treba da ga slavi i zbog ugleda i prestiža koj je stekla posle velikog rata, kao i za izuzetnu predanost u odbrani interesa svoje otadžbine", zaključila je Mitrović Marić.

Na skupu je govorio i srpski patrijarh Irinej koji je istakao da je Pupin nesporno zadužio naš narod, kao i da je smatrao da se nauka i vera dopunjuju.

"Nauka, ne samo što ne smeta čoveku da bude verujući već ga naprotiv čini sposobnijim da shvati duhovni značaj vere", rekao je patrijarh Irinej i dodao da se vera naučnika nimalo ne protivi veri naroda.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Pupin je smatrao, rekao je između ostalog patrijarh, da je Bog najveća realnost.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević istakao je povodom 160. godišnjice od rođenja Mihajla Pupuna da bi svet bez njegovih pronalazaka izgledao drugačije.

"Podsetiću vas da je Pupin studirao u Njujorku, da se usavršavao u Kembridžu, da je bio profesor na Kolumbija univerzitetu 40 godina, da su neki od njegovih studenata dobitnici Nobelove nagrade, ali da je čitav život ostao vezan za Srbiju, nesebično joj pomažući", rekao je Bumbaširević.

Zbog doprinosa nauci Univerzitet u Beogradu je Mihajlu Pupinu dodelio titulu počasnog doktora nauka, podsetio je rektor Univerziteta u Beogradu.

Na skupu je rečeno i da je Pupin postavio vrednosno sistem koji je danas živ, ali da se slabi primenjuje prethodnih decenija.

Posle centralne svečanosti, kojoj su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, otvorena je izložba o životu i stvaralaštvu Mihajla Pupina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: