“Noć istraživača” privukla veliki broj radoznalaca

Manifestacija "Noć istraživača", koja se večeras prvi put odrzava u tri grada Pomoravskog okruga - Jagodini, Ćupriji i Svilajncu, privukla je veliki broj radoznalaca u sva tri grada.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 26.09.2014.

21:46

Default images

U Jagodini se zbog kiše manifestacija održava, umesto na platou ispred Kulturnog centra kako je bilo najavljeno, u holu centra, u Ćupriji na Gradskom trgu i u Svilajncu na Trgu Mare Resavkinje.

Čelnica Regionalnog tima, organizatora manifestacije u Pomoravlju Vesna Todorović, objasnila je da je reč "o jedinstvenom vremeplovu koji zaintersovanu publiku vodi na put od doba dinosaurusa preko velikih prirodnih katastrofa, istorije pisane hiroglifima, do danas".

U Jagodini su posetioci dobili "recept za zaljubljivanje u nauku i mogu da zavire u čudesni svet fizike, hemije, eletrotehnike i drugih nauka", napomenula je Todorović u razgovoru sa novinarima.

Todorović, koja je profesor fizike, je objasnila da je posetioci u Jagodini manifestacija "vratila u vreme antičke Grčke i videli su kako neke izume Arhimeda koristimo danas, igra se elektricitetom uz neke izume Nikole Tesle a prestavljena je i izložba predmeta izrađenih od recikliranog materijala".

U Ćupriji su naučnici i istraživači "dočekali radoznale umove iz različitih oblasti", napomenula je Todorović.

"Predstavom "Pitaje mudraca", namenjenoj deci da pitaju šta im padne napemet, predstavili su se istraživači Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

"Svilajnac je posetitio kombi pun istraživača i zanimljivih eksperimenata, posetioci su mogli posmatrati nebo i zvezde, napraviti igraonicu sa dinosaurusima", rekla je Todorović.

"Noć istraživača" se održava u Srbiji peti put a koordinator manifestacije je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinerstvo iz Beograda. Partneri su Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Fakultet za fizičku hemiju iz Boegrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: