Danas je 5. Noć istraživača - sve počinje u 17.00

Peta Noć istraživača biće održana večeras od 17 do 23 sata širom Srbije. Najuzbudljivije će svakako biti u Beogradu, gde posetioce očekuju brojni vremeplovi i recepti za zaljubljivanje u nauku.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

10:31

Default images

Već od 16 časova, sat pre zvaničnog početka Noći istraživača, naučno-zabavna žurka počinje u Naučnom autobusu, koji će saobraćati do 22 sata na relaciji Slavija – Studentski trg – Slavija.

U prostorijama bivše RK „Nama“ posetiocima će biti predstavljene postavke „Ljubav na prvi ogled“ i „Recept za zaljubljivanje“. Na istoj lokaciji od 20.15 do 21.45 h biće održani „Sastanci na brzaka“. RK „Nama“ biće i dom Bioskopa-mikroskopa, dok će Naučno-istraživačka bina ugostiti i bliže predstaviti neke od najzanimljivijih srpskih naučnika. „Lov na blago“ vodiće najmlađe posetioce na avanturu kroz Knez Mihailovu ulicu, a Biblioteka grada Beograda rezervisana je upravo za dodelu blaga najboljim malim istraživačima. Tu će svi zainteresovani moći i da „Zavire u laboratoriju“, dok će se na istom mestu voditi razgovori pod temom „Nauka u fikciji“.
Park na Studentskom trgu večeras će biti pretvoren u „Veliku naučnu avanturu“, a u Francuskom institutu kroz izložbu fotografija „Upoznajte naučnike u privatnom životu“ i igranje drevnih društvenih igara posetioci će moći da upoznaju naučnike u privatnom životu. Ovde je smešteno i Evropsko ćoše, kao i postavka „Obnovi energiju – vetrenjača za poneti“. U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, biće otvoren pravi Reciklažni kvart. Pedagoški muzej rezervisan je za „Kuvanje sa naučnicima“, dok je Galerija fresaka pravo mesto da otkrijete šta to krije „Nauka u dnevnoj sobi“. Trg republike rezervisan je za postavku „Rasti uz naučne strasti“. Na velikoj bini na trgu od 18 časova na svakih sat vremena izvodiće se predstava „Uključeni u istoriju svoje zemlje“, čiji su glavni junaci Nikola Tesla i Đorđe Stanojević, a svoje posebno mesto na Trgu dobilo je i još jedno Evropsko ćoše.

Noć istraživača ove godine seli se i na drugu obalu Save, pa će tako UŠĆE šoping centar biti zona „Mališani velikani“ namenjena najmlađim posetiocima, od 17 sve do 22 sata. Ono što će obeležiti ovogodišnju manifestaciju svakako je naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“, prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća.
Ovo su događaji određeni satnicom u Noći istraživača:

16:00 – 20:00 Nauka u dnevnoj sobi, Galerija fresaka
16:00 – 22:00 Naučni autobus, Slavija – Studentski trg - Slavija
17:00 – 20:00 Lov na blago, Knez Mihajlova
17:00 – 20:00 Nauka u fikciji, Biblioteka grada Beograda
17:00 – 22:30 Zaviri u laboratoriju, Biblioteka grada Beograda
16:00 – 22:00 Upoznajte naučnike u privatnom životu, Francuski institut
17:00 – 22:00 Kuvajte sa naučnicima, Pedagoški muzej
17:30 / 18:15 Bioskop mikroskop, RK Nama
18:00 – 22:00 Uključeni u istoriju svoje zemlje, Trg republike
20:15 – 21:45 Sastanak na brzaka, RK Nama

Sve informacije o Noći istraživača, kao i biltene s mapama lokacija i satnicama događaja, posetioci mogu da dobiju na info-pultu koji će na Trgu republike danas raditi od 11 do 23 sata. Osim toga, sve informacije dostupne su i na aplikaciji namenjenoj korisnicima smartfona, koja se može preuzeti sa Google Play marketa.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Festival nauke Beograd, a partneri Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa “Horizont 2020” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u podprogramu Marija Sklodovska Kiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: