Indijska svemirska letelica ušla u orbitu Marsa

Indijska svemirska letelica stigla je do Marsa i ušla u njegovu orbitu nakon desetomesečnog putovanja što predstavlja istorijski uspeh prve indijske misije ka Crvenoj planeti, saopštio je premijer Indije Narendra Modi.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

11:43

Default images

"Indija je uspešno stigla do Marsa. Čestitke svima, čitavoj zemlji... istorija se stvara danas", rekao je Modi iz kontrolne sobe Indijske organizacije za istraživanje svemira, odakle je širom zemlje emitovan direktni prenos misije.

Sonda "Mangalajan", koja je izgrađena i projektovana za rekordno kratko vreme, poletela je 5. novembra 2013. godine, navodi AFP.

Zadatak joj je da prikupi informacije o tome šta se dogodilo s vodom koja je, kako se veruje, nekad u velikim količinama postojala na Marsu, kao i o metanu, koji je od ključnog značaja za životne procese na Zemlji i koji bi mogao da nastane od geoloških procesa.
BETA/AP Photo/Aijaz Rahi
Indija je tako postala prva azijska država koja je dosegla Mars, prethodno su to učinile samo SAD, Rusija i Evropa.

Budžet indijske misije iznosi 74 miliona dolara, a Modi je podsetio da su naučnici potrošili na misiju "manje novca od novca koji se troši za pravljenje holivudskih filmova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: