Dolazi vreme genetski modifikovanih supermiševa

Međunarodni tim naučnika stvorio je neobično inteligentne miševe i to tako što su im davali ljudsku verziju gena Foxp2, koji je zajednički miševima i ljudima.

Život

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

09:59

Default images

Takvi miševi nesporedivo brže su se probijali kroz lavirint u laboratorijskim eksperimentima. Umesto 12 dana, za završetak zadatka i dolazak do hrane trebalo im je samo osam dana, piše Huffington Post. Ipak, naučnici (za sada) ne planiraju da u svet puste horde mutantskih miševa. Cilj istraživanja koje je sprovedeno na MIT-u, na Institutu za istraživanje mozga "Mekgavern" i nekoliko evropskih univerziteta.

Gen koji se istraživanjem proučava kako bi se na primeru miševa saznalo što više o ljudskom mozgu ima veliku ulogu u procesima učenja i jezičkim sposobnostima kod ljudi.

Genetski modifikovani supermiševi, osim svojom brzinom, fascinirali su naučnike u situacijama kad su isti zadatak mogli da obave na dva različita načina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: