Svemirska letelica Mejven stigla na Mars

Robotska istraživačka sonda Mejven stigla je uspešno u orbitu Marsa posle pređenih 711 miliona kilometara, saopštili su zvaničnici NASA.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

09:45

Default images

Sonda je započela put pre 10 meseci s ciljem da prouči gornju atmosferu Marsa i da otkrije kako se atmosfera iz tople i vlažne pretvorila u hladnu i suvu. Misija je koštala 671 milion dolara, a pravi posao tek sad počinje. Mejvenu je trebalo 33 minuta da se stabilizuje u orbiti oko Marsa.

Kontrolori leta u Koloradu provešće narednih šest nedelja u podešavanju Mejvena i proveri svojih naučnih instrumenata. Tada će započeti proučavanje gornje atmosfere Marsa, a posmatranje će se vršiti iz orbite, neće biti sletanja.

"Prethodna svemirska letelica je izvršila merenja i naučili smo dosta o višoj atmosferi, ali nismo bili u mogućnosti da sastavimi celu sliku", rekao je istraživač Brus Džakoski.

NASA je lansirala sondu Mejven u novembru prošle godine s Kejp Kanaverela na Floridi, a prethodno lansirane tri orbitalne letelice su otkazale. Mejven će se pridružiti letelicama koje već kruže oko Marsa, a tamo se već nalaze dve američke letelice i jedna evropska sonda.

Njima će se, ako bude sve po planu, pridružiti indijska interplanetarna letelica Mangalijan, koja će stići do Marsa u sredu.

Mejven će provesti najmanje jednu godinu skupljajući podatke s Marsa i njegove orbite. Na sebi ima osam instrumenata koji će vršiti merenja. Svi ovi robotski skauti su uvod u ljudsko istraživanje, a NASA se nada da će prvi istraživači stići na Mars 2030. godine.

Mejven će sledećeg meseca morati da "preživi" sudar s kometom. Ali istraživači kažu da postoji vrlo mala mogućnost da Mejven bude oštećen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: