NASA poslala 3D štampač na MSS

Američka svemirska agencija NASA šalje na Međunarodnu svemirsku stanicu 3-D štampač s ciljem da astronauti jednog dana mogu da tu letelicu popravljaju delovima koje sami naprave.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

22:40

Default images

Štampač kompanije Made in Space, nalazi se među preko dve tone tereta u kapsuli SpaceX koja je jutros trebalo da bude lansirana, ali je zbog lošeg vremena na Floridi let otkazan za sutra.

NASA planira da astronati 3-D štampačem pored rezervnih delova za Međunarodnu svemirsku stanicu eventualno prave i infrastrukturu na dalekim destinacijama poput Marsa, rekao je tehnolog u NASA Džef Šihi.

I Svemirskom centur Kenedi, priozvođač štampača je pokazao više predmeta koji su napravljeni tom napravom. Prikazan je i model filtera za vazduh koji su osmislili astronauti Apollo 13 misije kako bi preživeli u toj misiji 1970. godine.

Tovar na Međunarodnu svemirsku stanicu nosi kapsula kompanije SpaceX koja je ove nedelje dobila ugovor i da za par godina prevozi astronaute na tu stanicu. Njena raketa Falcon 9 sutra ujutro po srednjoevropskom vremenu treba da poleti.

U tovaru u razne zanimljive stvari - 20 miševa i rendgen za miševe, 30 voćnih mušica koje bi trebalo da se razmnožavaju u Zemljinoj orbiti, uzorci metala za privatno istraživanje koje ima za cilj pravljenje tvrđih palica za golf, kao i 30 miliona dolara vredne instrumente za merenje vetrova nad okeanima i poboljšanje vremenske prognoze.

Mali 3-D štampač predstavlja probnu verziju koja predmete treba da pravi od plastike od koje se prave i "lego" kockice tako što nanosi sloj po sloj materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: