Da li je knjiga iz 9. veka najstariji jevrejski molitvenik?

Jedan izraelski muzej juče je predstavio knjigu za koju kažu da je najstariji poznati jevrejski molitvenik, napisan u 9. veku.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

10:27

Default images

Molitvenik dug 10 centimetara i širok sedam, napisan je na hebrejskom i ima 50-tak stranica i još uvek je u originalnom povezu.

Knjigu je Muzeju biblijskih zemalja u Jerusalimu poklonio biznismen iz Oklahome Stiv Grin koji ima jednu od najvećih kolekcija retkih biblijskih artefakata na svetu. Grin je AP-u rekao da je knjiga nastala na Bliskom istoku i da su tri stručnjaka, koji su radili nezavisno, procenili da potiče iz 820. godine.

Hagi Ben Šamai, direktor izraelske Narodne biblioteke smatra da je veoma moguće da je knjiga najstariji hebrejski kodeks ali je napomenuo da postoji još jedan "takmac" u Nemačkoj.
Beta / AP Photo/Sebastian Scheiner
Kodeks je rukopis uvezan u knjigu sa tekstom sa obe strane. Do 6. ili 6. veka, hebrejski dokumenti bili su pisani na svicima od pergamenta tako da je kodeks veliki korak u istoriji rukopisa.

Neki stručnjaci nisu toliko uvereni. Aviad Stollman, kustos judejske kolekcije ui Narodnoj biblioteci kaže da nije siguran da je knjiga iz 9. veka, niti da je reč o drevnom kodeksu ili čak jevrejskom molitveniku.

"Možda je samo kolekcija radova. Na mnogo načina, izgleda kao da je neko uzeo gomilu papira i povezao ih", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: