Amerikanci prave (svemirskog) konkurenta Sojuzu

NASA je objavila da će kompanije "Boeing" i "SpaceX" konstruisati prve dve komercijalne svemirske letelice koje bi trebalo da prevoze astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) čime bi se završilo razdoblje dominacije ruskih Sojuza.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

09:49

Default images

Reč je o ugovoru potencijalno vrednom 6,8 milijardi dolara, rekao je šef Nase Čarls Bolden koji je najavio program u svemirskom centru Kenedi u blizini Kejp Kanaverala na Floridi.

Boing (Boeing) je dobio najveći deo ugovora - 4,2 milijarde dolara, a 2,6 milijarde idu SpaceX-u.
BETA/AP Photo/Jae C. Hong, file
"Danas smo napravili veliki korak koji nas približava mogućnosti da lansiramo astronaute iz SAD-a u američkom svemirskom brodu. To što smo dali posao privatnoj industriji omogućuje Nasi da se dodatno fokusira na ambiciozni put na Mars," rekao je Bolden
BETA/AP Photo/NASA
Prvi letovi tih letelica očekuju se 2017. Amerikanci su 2011. poslali u penziju svoju flotu svemirskih brodova i od tada su zavisili od ruskih Sojuza za transport astronauta na ISS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: