Džinovska lignja sa tri srca... (FOTO)

Tri srca, oči veličine bundeve, ogromni pipci i kljun kao u papagaja: novozelandski naučnici obavili su autopsiju džinovske lignje čije je telo u decembru 2013. isplivalo iz dubina Antarktika.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

21:15

Default images

Prema pisanju londonskog Telegrafa, morski glavonošac, koji se čuva u muzeju Te Papa u Velingtonu, dug je preko četiri metra i teži 350 kilograma. Ima osam pipaka, svaki dug 3,3 metra.
Foto: Beta/AP
Kao i svi drugi primerci "mesonychoteuthis hamiltoni" koji su pronađeni netaknuti ili u stomaku velikih kitova, i ovaj je ženka. Nijedan mužjak ovog diva još nikada nije identifikovan.

Obdukcijom je utvrđeno da lignja, koja je čuvana zaleđena tokom osam meseci, ima tri srca i oči prečnika 35 centimetara, koje su verovatno najveće u životinjskom svetu.
Foto: Beta/AP
"Imaju izuzetno velike i osetljive oči jer žive na velikim dubinama. Veoma je retko videti ovako dobro očuvano oko", izjavila je Ket Bolstad sa Univerziteta u Oklendu koja je učestvovala u autopsiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: