Šta je lek protiv maloletničkog nasilja?

Prevencija je glavni lek protiv maloletničkog nasilja, izjavila je danas koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić, ističući da su deca žrtve poremećenog sistema vrednosti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

12:01

Default images

Kikić Grujić je za RTS rekla da je internet moćno, ali i opasno sredstvo koje doprinosi maloletničkom nasilju, jer je sve češće mesto organizovanja nasilja, ali i mesto na kojem se zlostavljaju maloletnici.

Ona je, navodeći rezultate istraživanja iz 2009. godine prema kojem bi svaka četvrta devojčica izašla na sastanak ugovoren putem interneta, istakla da mladi nisu svesni posledica svog ponašanja na društvenim mrežama.

"Svaka četvrta devojčica bi otišla na sastanak ugovoren putem interneta, a to je istraživanje iz 2009. godine. Sada bih mogla da kažem da je to svaka druga ili svaka treća devojčica do 14 godina", navela je Kikić Grujić i ukazala da deca, ali i odrasli, na društvenim mrežama imaju svega 30 odsto prijatelja koje zaista poznaju, dok preostale nikada nisu videli.

Ona je dodala da to može da bude uvod u seksulane zloupotrebe ili pedofiliju putem interneta, navodeći da predator može da vreba svoju žrtvu na internetu i do dve godine, sve dok se dete ne opusti i počne da mu veruje.

Tako devojčice koje postaju žrtve na sastanak odlaze jer zlostavljaču veruju, s obzirom na to da su prijatelji na društvenim mrežama nekoliko godina, objasnila je ona.

Navodeći da su počinioci krivičnih dela sve mladji, a krivična dela sve teža, Kikić Grujić je istakla da su porodica, škola, vršnjačke grupe i mediji četiri univerzalna faktora poremećaja vrednosti u društvu.

Nasilju doprinose mediji jer se više priča o lošim momcima na ivici zakona, nego o deci koja su nešto postigla u životu, navela je ona.

Kikić Grujić je dodala i da je problem što se zakoni nedovoljno primenjuju i da bi sankcije trebalo da budu oštrije, ali i naglasila da se maloletničko nasilje mora lečiti prevencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: