Šta sve krije najveća antička grobnica?

Arheolozi su u grobnici u Amfipolu, koja već mesecima zbog svoje veličine i važnosti golica maštu Grka, iskopali i dve karijatide, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Život

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

11:01

Default images

Grobnica u Amfipolu, sto kilometara udaljena od Soluna, smatra se najvećim otkrićem iz vremena Aleksandra Makedonskog. Arheolozi pomno i polako iskopavaju skrivena bogatstva, a poslednja važna otkrića iz grobnice su dve mermerne karijatide, kipovi žena koje zamenjuju stubove.

Karijatide podupiru unutrašnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obe imaju ispruženu ruku u simboličnom gestu kojim zaustavljaju one koji bi pokušali da oskrnave grobnicu.

"To je važno otkriće, koje podržava mišljenje da se radi o važnom spomeniku", objavilo je grčko Ministarstvo kulture.

Arheološka iskopavanja velike grobnice u severnom grčkom gradu Amfipolu izazvala su veliku znatiželju medija i javnosti i podstakla brojna nagađanja o tome kome pripada. Iako čak ni arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da se iskopavanja potpuno završe i da napokon saznaju krije li grobnica telo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najverovatnije ne pripada "kralju ratniku", niko ne može da ospori da se radi o najvećem grobu otkrivenom u Grčkoj.

Tačna lokacija groba Aleksandra, vladara koji je umro 323. godine pre Hrista u Vavilonu, jedna je od najvećih zagonetki svetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da je verovatno sahranjen u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar posle njegove smrti proterani su u Amfipol i tu ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
Od kada su počela iskopavanja u Amfipolu 2012. godine, arheolozi su otkrili deo ulaza u grobnicu iz četvrtog veka stare ere s 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen s nekoliko kamenih blokova, čuvaju dve, metar i po visoke, bezglave sfinge.
BETA/AP Photo/Culture Ministry
Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitovanje dnevnih televizijskih priloga o novostima s lokacije. Interes je podstakao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi sprečili moguće intervencije modernih pljačkaša grobova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: