UN: "Strašan" klimatski scenario do 2050. godine

Kroz četiri decenije, naša planeta će se susresti s nepredvidivim poplavama, olujama i vrućinama kao iz pakla. Upravo takav klimatski scenario najavljuju Ujedinjene nacije.

Život

Izvor: Index.hr

Sreda, 03.09.2014.

08:30

Default images

Organizacija je u ponedeljak predvidela takav scenario, a domišljato ga je prikazala putem izmišljenih i isceniranih vremenskih prognoza, koje su emitovane u sklopu kampanje za nadolazeći klimatski samit u Njujorku.

UN-ova Svetska Meteorološka Organizacija pozvala je najpoznatije svetske televizijske voditelje, kako bi učestvovali u stvaranju videa, koji bi na kreativan i živopisan način, trebalo da osvesti javnost o klimatskim promenama.

Video je svojevrsna najava samita koji će biti otvoren 23. septembra ove godine.

Scenariji su izmišljeni, ali u budućnosti, najavljuje UN, mogli bi biti itekako stvarni.

Tako bugarski voditelj u videu pokazuje kartu, na kojoj se vide temperature preko 50 stepeni Celzijusa, dok meteorolog iz Zambije najavljuje toplotni udar.

"Klimatske promene utiču na vreme cele planete. Ono polako postaje sve ekstremnije i ruše se uspostavljeni obrasci. To znači više nepredviđenih prirodnih katastrofa", kazao je generalni sekretar UN-a Ban Ki- moon.

On je takođe zamolio sve vodeće čelnike zemalja koje učestvuju u samitu, da globalno otopljenje i klimatske promene shvate ozbiljno i da im one budu prioritet, a izveštaj UN-a od prošle godine, navodi da su glavni razlog globalnom otopljenju isključivo ljudske aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: