Niška Sahat kula u proširenoj stvarnosti

Student doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu Petar Pejić, autor je projekta "Proširena stvarnost" koji je krajem prošle godine predstavljen na dodeli Nobelove nagrade i pomoću koga je moguće porušene objekte prikazati pomoću tableta ili mobilnog telefona na mestu gde su se nekada nalazili.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

14:31

Default images

“Projekat je prikazan kao pobednički na Telenorovom konkursu, pa smo se i mi našli na toj ceremoniji”, kazao je Pejić Tanjugu.

Petrovo interesovanje je trodimenzionalni prikaz modela objekata unutar današnjeg ambijenta, a njegov prvi prikaz je Sahat kula u Niškoj tvrđavi koja je porušena početkom 20. veka.

“Trodimenzionlani prikaz Sahat kule bio je moguć jer su sačuvane fotografije iz perioda pre njenog rušenja, pa je bio moguć njen verodostojni prikaz”, rekao je Petar.

Da bi i drugi objekti mogli biti prikazani potrebne su fotografije, a one ne postoje. Kada su neki objekti postojali za fotografiju se nije znalo, pa bi jedini oslonac mogla biti arheološka istraživanja.
Tanjug / Printscreen
Petar napominje da se na osnovu takvih istraživanja ne može postići verodostojnost od 100 odsto. Takve objekte možemo rekonstruisati, ali ne može se reći da su oni u potpunosti verodostojno prezentovani.

Priča o prikazu porušenih objekata počela je na niškom fakultetu kada je Petar uz podršku svoje mentorke prof. dr Sonje Krasić započeo istraživanja koja su bila vezana za ovu temu, pa su ona prerasla u konkretan projekat o Sahat kuli.

“Kako je prezentacija na dodeli Nobela bila zapažena, ostvareni su kontakti sa jednim fakultetom i institutom u Norveškoj i kontakti sa nekoliko švedskih muzeja”, kaže Petar koji najavljuje ozbiljniji rad na daljim istraživanjima.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da i u Srbiji neko podrži ovaj projekat, a ne da on ostane zanimljiv samo strancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: