Plastične kese ne stanuju ovde

Kalifornijski zakonodavci usvojili su meru koja će Kaliforniju učiniti prvom američkom saveznom državom koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Život

Izvor: Beta

Subota, 30.08.2014.

19:43

Default images

Zakon je usvojen u četvrtak u skupštini, a u petak u senatu, i potom upućen na potpisivanje guverneru Kalifornije Džeriju Braunu.

Senatori koji su se prvo protivili zakonu, ovoga puta podržali su ga nakon što su u zakon dodate zaštitne mere za proizvođače plastičnih kesa.

Zakonom, koji je predložio demokratski senator Aleks Pedila iz Los Anđelesa, od 2015. biće zabranjeno korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u prodavnicama namirnica i u velikim apotekama, a od 2016. i u ostalim trgovinskim objektima.

Zakonom je takođe predviđena dodela zajmova u vrednosti od dva miliona dolara kako bi se pomoglo proizvođačima plastičnih kesa da pređu na proizvodnju kesa koje se mogu ponovo upotrebiti.

Pored toga, predviđeno je i da prodavcima bude dozvoljeno da naplaćuju po 10 centi za svaku papirnu i ponovo upotrebljivu kesu.

Donošenje tog zakona bilo je praćeno jednom od najoštrijih rasprava u proteklim nedeljama, uz agresivno lobiranje boraca za zaštitu životne sredine i proizvođača kesa.

Kalifornijski zakonodavci godinama su težili zabrani plastičnih kesa u celoj Kaliforniji, pokušavajući da smanje količine plastičnog otpada u okeanima i rekama jer su na njihovo čishenje odlazili milioni dolara.

Oko 100 lokalnih samouprava u Kaliforniji, uključujući Los Anđeles i San Francisko, do sada su već usvojile slične zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: