Bakterije koje menjaju budućnost gradova

Da li će bakterije rešiti naše probleme u vezi sa životnom sredinom? Biodizajn će najverovatnije biti ključni činilac globalnog održivog razvoja...

Život

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

09:00

Default images

Sudeći prema piscu Vilijamu Majersu, autoru knjige “Biodizajn”, briga o životnoj sredini i sve veći pritisak u vezi sa raspoloživim resursima biće uzrok češćeg pribegavanja kombinaciji dizajna i biologije, piše Džejk Volis Simons za CNN.

“Biodizajn je korišćenje živog sveta sa ciljem da se proizvodnja i izgradnja učine ekološkijim. Evolucija je biosferu opremila obiljem čarobnih mašina. Stepen do kojeg možemo uspešno da se integrišemo sa njima radi uzajamne dobrobiti ograničen je isključivo našom maštom”, navodi Majers.

Biodizajn već ima uticaj na svet u kojem živimo.

Dva naučnika sa Goldsmit koledža u Londonu već su dizajnirala čitavu grupu kućnih naprava koje privlače insekte, hvataju ih u zamku, "vare ih" i dobijenu energiju koriste za rad satova i lampi.

Za promociju filma “Zaraza” (Contagion) Stivena Soderberga u Torontu, kompanija “Warner Bros. Pictures Canada” unajmila je tim mikrobiologa koji su stvorili jedinstveni bilbord - na njemu je naziv filma bio ispisan pomoću fleka nastalih razmnožavanjem gljivica i bakterija. Ovim marketinškim potezom javnost je podjednako bila i fascinirana i zgrožena. Tim iz Ajndhovena u Holandiji, razvio je čitav spektar ideja za proizvode u domaćinstvu koji vrše filtriranje, obradu i recikliranje đubreta, kanalizacije i otpadnih voda. Istraživači sa Univerziteta Delft već su izumeli “bio-beton” (BioConcrete), u koji su ugrađeni organizmi koji proizvode krečnjak, što omogućava materijalu da se sam od sebe vremenom popravlja.

Mogućnosti su neograničene, ali ova disciplina privukla je i dobru dozu skepticizma. Mnogi smatraju da su naučnici suviše pustili mašti na volju. Međutim, tvorci projekata strogo odbijaju ovu vrstu kritike.

“Fantazija nema ništa s tim, radimo na stvaranju realnih rešenja”, izjavio je Alberto Estevez, jedan od vodećih arhitekata projekta “Genetic Barcelona”. “Društvo mora da razume da je bioinženjering najbolji - ako ne i jedini - način da se ostvari održivost planete.”

“Vrlo važnu prepreku predstavlja faktor ‘zgađenosti’. Naučeni smo da se plašimo biologije. Pomisao na beton prožet bakterijama mnogim ljudima je neprijatna i odbojna. Ali primena ovih rešenja ima toliko potencijala da preobrazi budućnost da će, na duže staze, biologija verovatno biti preovlađujuća pozornica dizajna u 21. veku.”, zaključio je Majers.

Foto: renjith Krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: