I vukovi zevaju, zar ne? I to je zarazno...

Zarazno zevanje nije fenomen koji se vezuje samo za ljude već i za šimpanze, babune, pse, a odnedavno je ustanovljeno da su i vukovi skloni grupnom zevanju, što ukazuje da i životinje znaju za empatiju.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 29.08.2014.

19:56

Default images

Japanski naučnici, čija je studija objavljena u časopisu PLoS One, posmatrali su čopor 12 vukova u zoološkom parku Tama u Tokiju.

Tokom petomesečnog praćenja, ustanovili su da je zarazno zevanje uslovljeno jačinom društvenih veza sa inicijalnim "zevačem", tj. da su vukovi češće reagovali na zevanje njima bliskog partnera nego na zevanje ostalih jedinki.

Iako je studijom bio obuhvaćen manji broj životinja, istraživači navode da njihova studija nudi dokaz da je zarazno zevanje povezano sa "sposobnošću vukova za empatiju".

"Nema sumnje da je empatija prisutna kod većeg broja životinjskih vrsta nego što se dosad verovalo", istakla je vođa studije Tereza Romero, istraživač sa Tokijskog Univerziteta, prenosi AFP.

"Kod vukova, kao i kod primata i pasa, zevanje je zarazno pogotovu ako među zevačima postoji blizak odnos", dodala je ona.

"Ovi rezultati upućuju na zaključak da je lančano zevanje zajednička drevna osobina koju dele i drugi sisari, a ne samo ljudi, te da ta ona ukazuje na postojanje emotivne veze između jedinki", zaključila je Romero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: