Glumica Olivija Vajld o Brankici Stanković

Uoči svečane dodele svetske nagrade za hrabrost koju je ove godine dobila urednica i autorka Insajdera Brankica Stanković o novinarki B92 piše i prestižni američki magazin Glamur.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

12:30

Default images

Tekst o Brankici napisala je holivudska glumica Olivija Vajld, koja je inače ćerka poznatih novinara Endija Kokburna i Lesli Kokburn, koja je i producent čuvene televizijske emisije "60 Minutes" , a navodi da ono što tri dobitnice ovogodišnje nagrade rade jeste najteži posao na svetu. Na svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu nagradu će uručiti baš Olivija Vajld, koja između ostalog piše da su “nepokolebljive istrage Stankovićeve u srpskoj TV emisiji Insajder razotkrile političku korupciju tako snažno da su se ubice okomile na nju, a to je nije zaustavilo”.

“Zamislite da ne možete da prošetate sa svojom novorođenom bebom bez najmanje četiri policajca u pratnji, jer je vaš život u neposrednoj opasnosti. Ni vaš dom nije ništa bezbedniji, budući da je otkriveno da je plaćeni ubica iznajmio stan iznad vas, najverovatnije unajmljen od istih kriminalaca koji su javno pretili da 'će vam razneti mozak'. Za šta vas optužuju? Za to što radite svoj novinarski posao i razotkrivate korupciju u vladi.”

“Većina nas bi poklekla pod ovakvim zastrašivanjem, ali ne i Brankica Stanković, koja je ostala u Srbiji i potom napisala knjigu u kojoj otkriva razbojnike koji su joj pretili. Pravi izveštač, ona je uverena u to, mora da bude „spreman da traga za pravdom i istinom po svaku cenu“.
Beta/AP - Olivija Vajld
Knjiga Stankovićeve će biti uskoro objavljena u SAD i ona se nada da će Amerikanci obratiti pažnju na ono što u knjizi otkriva o nasilnom suzbijanju slobode štampe u njenoj zemlji. „Saznaćete kroz šta sve prolazi novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom u Srbiji“, piše Olivija Vajld za najnovije izdanje magazina Glamur.

Ovu prestižnu nagradu svake godine dobijaju tri novinarke iz celog sveta koje se zbog saopštavanja istine suočavaju s opasnošću i podižu lestvicu kvaliteta u novinarstvu. Fondaciju je osnovala grupa najistaknutijih američkih novinarki 1990. godine.

Nagrada je retko išla u ruke novinarima u Evropi. Najčešći dobitnici nagrađivani su za izveštavanje iz ratnih zona u svetu. U regionu je dodeljena samo tri puta, novinarima koji su izveštavali o ratu u Bosni i Hercegovini 1992. i 1993. i za izveštavanje o događajima na Kosovu 1999. godine.

Nagrada će biti dodeljena na dve ceremonije u Njujorku i Los Anđelesu u oktobru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: