Ponovo "razvlače" Teslinu urnu

Iako je, posle burne reakcije građana, gradska vlast proletos "zamrzla" odluku o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save – ponovo se o tome govori.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

17:11

Default images

Dok se nezvanično pominje da je u toku prikupljanje urbanističke dokumentacije za realizaciju tog projekta, u Skupštini grada tvrde da nikakvih pomaka nema i da gradonačelnik od marta nije promenio stav.

Da li neko, i dok je odluka pod ledom, i dalje pokušava da urnu, iz Muzeja Nikole Tesle premesti negde u prostor porte ispred Hrama? Ekipa televizije B92 pokušavala je danas da sazna ko i zbog čega, od te ideje ne odustaje.

Prva adresa je Skupština grada. Na postavljena pitanja dobili smo odgovore u pisanoj formi.

B92: Da li je odluka o izmeštanju urne i dalje zamrznuta?

Stav grada Beograda prema ovom pitanju predočen je javnosti u obraćanju gradonačelnika Beograda javnosti u martu ove godine. U međuvremenu se ovaj stav nije promenio.

B92: Da li je tačno da je u toku prikupljanje urbanističke dokumentacije za realizaciju projekta?

Urbanistički projekti se, kako nalaže zakon, rade u javnoj i transparentnoj proceduri. Ona podrazumeva da se prvo usvoji odluka o izradi projekta na sednici Skupštine grada, da se on potom izradi, da projekat bude na javnoj raspravi koja traje 30 dana, da isti usvoji Planska komisija, a konačnu odluku donosi Skupštoina grada Beograda. To znači da su sva rešenja iz svih urbanističkih planova javna.
Muzej tokom protesta Odbranimo Teslu (Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ)
Muzej zatičemo pun, uglavnom stranaca. Među onima koji su ovde proletos branili Teslu bio je i Marko Mitrović. O premeštanju urne ekipa koja stoji iza Fejsbuk strane „Odbranimo Teslu“ i dalje misli isto.

„Ukoliko ponovo odluče da ožive inicijativu i premeste urnu, mi nećemo mirno ćutati i gledati kako to rade i ponovo ćemo preuzeti korake da ih sprečimo“, izjavio je Mitrović.

B92: A kako ćete to da uradite?

Mitrović: Za početak protestima i ispitivanjem pravnih mogućnosti da se suprotstavimo inicijativi.

B92: Mislite da je vaša snaga realna?

Mitrović: Ako smo jednom uspeli, za sada iskustvo pokazuje da jeste.

Memorandumom koji su u februaru, pored patrijarha Irineja, potpisali i gradonačelnik Siniša Mali i ministarka Zorana Mihajlović predviđeno je da urna s posmrtnim ostacima Tesle bude premeštena na plato ispred Hrama. Tačna lokacija nije pominjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: