Mleko za sir ili piće? DNK tajnu zna...

Analizom DNK krave moglo bi da se utvrdi da li njeno mleko bolje za piće ili za pravljenje mlečnih proizvoda, saopštili su švedski naučnici s Univerziteta u Lundu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

12:31

Default images

Biolog Frida Gustavson objavila je studiju pod nazivom "Istraživanje svojstva koagulacije (zgrušavanja) kravljeg mleka putem genomskih tehnika".

"Rezultati mog istraživanja ukazuju da postoje geni koji kontrloši svojstva zgrušavanja a ti geni variraju prema vrstama krava", rekla je naučnica.

Pre tog otkrića, trebalo je da se čeka da neka krava proizvede mleko, odnosno da se oteli, kako bi stručnjaci znali kakvog je kvaliteta njeno mleko.

"Ako se mleko brzo zgrušava onda ne može dugo da se pije i pogodnije je za pravljenje sira i drugih mlečnih proizvoda, i obrnuto", navodi se u studiji.

Naučnica je rekla da bi analiza DNK krave mogla da pomogne uzgajivačima da imaju krave s kvalitetnim mlekom tokom nekoliko godina. "To bi bilo od pomoći i za poljoprivrednu i mlekarsku industriju", dodala je Frida Gustvason.

Ona je ispitala švedsku vrstu krava mlekara poznatu kao "crvena svraka iz Švedske" i utvrdila da je njihovo mleko bolje za piće nego za sir, jer je kod 18 odsto ispitanih krava utvrđeno da se njihovo mleko zgrušava posle 40 minuta, odnosno sporo.

Foto: docoverachiever / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: