Da li biste probali 200 godina star alkohol?

Istraživači su pronašli tečnost za koju se na početku mislilo da je mineralna voda, ali je na kraju otkriveno da je u pitanju alkohol, piše " Smithsonian

".

Život

Izvor: Smithsonianmag

Petak, 22.08.2014.

21:25

Default images

Početkom godine istraživači su otkrili 200 godina staru bocu tečnosti dok su ispitivali olupinu broda u Poljskoj. Na osnovu obeležja na boci, arheolozi su pretpostavili da se u njoj nalazi mineralna voda iz Nemačke. Međutim, prvi testovi pokazali su da se u boci zapravo nalazi alkohol – verovatno neka forma vodke ili džina.

Pritom, najveće iznenađenje izazvala je činjenica da je alkohol bezbedno piti – iako možda ne i prijatno.

„Izgleda da je alkohol bezbedno piti, to jest, neće izazvati trovanje. Ipak, miris ne obećava previše“, izjavio je jedan od uključenih arheologa za lokalne medije.

Iako se ovo otkriće može učiniti pomalo neobičnim, ovo nije prvi put da su istraživači naišli na star i dobro očuvan alkohol. Arheolozi su 1867. godine otkrili staklenu bocu iz 4. veka, ali ona nije otvorena.

Malo je verovatno da će neko biti u prilici da proba sadržaj tih drevnih boca, ali postoji način da dođemo do ukusa tih drevnih napitaka. U svetu domaće proizvodnje alkohola danas je moguće doći do replika mnogih od drevnih alkoholnih napitaka.

Istraživači i entuzijasti uspeli su da do sada stvore pivo iz drevnog Egipta, viski koji je Šeklton nosio na Antarktik, pivo koje su pile Maje i mnoga druga alkoholna pića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: