Naučnici otkrili jednu od najstarijih zvezda u svemiru

Naučnici su uspeli da detektuju tragove jedne od najstarijih zvezda u univerzumu u oreolu koji okružuje galaksiju Mlečni put, piše "Business Insider".

Život

Izvor: Businessinsider

Petak, 22.08.2014.

20:45

Default images

Rezultati otkrića, objavljeni u žurnalu „Science“, opisuju kako su naučnici otkrili tragove ranog masivnog zvezdanog objekta uz pomoć hemijskog sastava zvezde u Mlečnom putu.

„Ovo je krajnje jedinstvena zvezda, sa veoma osobenom hemijskom šemom koja nigde ranije nije pronađena“, izjavio vođa studije dr Vako Aoki iz Nacionalne opservatorije Japana.

Prve zvezde u univerzumu stvorene su iz vodonika i helijuma. Nuklearna fuzija u ovoj prvoj generaciji zvezda dozvolila je drugim, težim, elementima kao što su ugljenik, kiseonik, magnezijum i gvožđe da budu stvoreni.

Veruje se da je ova prva generacija zvezda imala jako kratak životni vek od otprilike milion godina. Kada su umirale, stvarale su eksplozije poznate kao supernove. Supernove su potom širile ove elemente kroz ceo svemir.

Veruje se da su ove prve zvezde bile znatno veće od onih koje postoje danas, iako naučnici nisu uspeli da dođu do dokaza direktnim posmatranjem univerzuma.

Ova studija je prva koja pokazuje da su prve zvezde verovatno bile masive – 140 puta veće od Sunca.

„Naše otkriće daje prve dokaze, ili potpis, postojanja ovih veoma masivnih zvezda“, izjavio je Aoki.

Aoki i njegove kolege došli su do otkrića uz pomoć podataka koje im je pružio Subaru teleskop na Havajima.

U velikom uzorku zvezda male mase oni su identifikovali drevnu zvezdu poznatu kao SDS J0018-0939.

„Jako mali tragovi teških elemenata ukazuju na to da je ova zvezda veoma stvara, pa čak i do 13 milijardi godina“, izjavio je Aoki, pominjući i Veliki prasak, za koji se veruje da se desio pre 13.8 milijardi godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: