Kada sovjetski "Tesla toranj" stvori munju, to se pamti

Masivni generator iz sovjetske ere, koji se ranije koristio za testiranje otpornosti aviona na munje, poslednjih godina retko je u upotrebi zbog previsokih troškova, ali ove nedelje je još jednom demonstrirao svoju moć.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

11:07

Default images

Generator od 6 megavolti (Marks generator) jedan je od najmoćnijih na svetu, a može da stvori munju dugu 200 metara. Napravljen je sedamdesetih godina u zatvorenom postrojenju izvan Moskve, a nakon raspada SSSR-a retko se koristio, prenosi ruski portal RT.com.

Struktura napravljena od spojenih metalnih namotaja nalazi se skrivena u šumi, a predstavlja kultni objekat za urbane istraživače. Oni su sasvim slučajno prisustvovali demonstraciji njegove moći. Šef postrojenja Vladimir Sisoev je rekao da su istraživači imali mnogo sreće što su ostali živi posle testa u kojem su se munje pojavljivale u njihovoj okolini.

Uprkos reputaciji da se radi o napuštenoj lokaciji, generator je zapravo bio aktivan svih ovih godina. Njegovu moć su za "Russia Today" demonstrirali radnici koji se nadaju da će time privući veće interesovanje javnosti i dokazati da je generator itekako funkcionalan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: