Nemačke vlasti zaustavile iskopavanje Lenjinove glave

Nemačke vlasti sprečile su iz logističkih i finansijskih razloga iskopavanje 3,5 tone teške granitne glave Vladimira Lenjina koja je trebalo da bude izložena u novom berlinskom muzeju.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

09:35

Default images

Glava je bila deo poznate, 19 metara visoke, statue Lenjina, osnivača Sovjetskog saveza. Uništena je 1991, dve godine posle pada Berlinskog zida, isečena u 129 delova i zakopana u šumu nedaleko od glavnog grada. Spomenici iz nacističkog i komunističkog doba trebalo je da budu 2015. izloženi u tvrđavi Spandau na zapadu Berlina, zajedno s predmetima koji potiču iz pruskog vremena, na izložbi nepopularnih političkih spomenika.

"Konzervatorski centar smatra da se ne može naći tačno mesto gde se nalazi glava", rekla je organizatorka izložbe Andrea Tisen. "Ali, to nije istina. Mi znamo gde je", dodala je.

List "Berliner Cajtung" prenosi izjavu graskog odbornika Jerga Haspela koji kaže da glavu ne bi trebalo izlagati bez ostalih delova tela.

"Lokacija glave i ostalih delova ne može precizno da se utvrdi", istaknuo je Haspel dodajući da bi iskopavanje zahtevalo "radove velikih razmera" što bi značajno poskupelo projekat.

Mediji smatraju da najnoviji spor ukazuje na to da su Nemci još uvek opterećeni vlastitom prošlošću. Nakon 1989. srušeni su brojni podsetnici na komunističku vladavinu u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, ali poslednjih godina se javljaju inicijative da se oni obnove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: