Zašto astronauti loše spavaju u svemiru

Posao astronauta nije lak – pogedajte samo kako se Sandra Bulok provela kada je otišla u svemir... Brojnim opasnostima na radnom mestu u svemiru sada se, kao "novi problem", pridružio i nedostatak sna.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:55

Default images

Astronauti ne spavaju dovoljno uoči i tokom misija u svemiru, objavili su naučnici u radu objavljenom u časopisu “Lancet Neurology”.

Istraživački tim je utvrdio da astronauti spavaju manje od šest sati noć pre lansiranja, a na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u proseku im san traje šest sati i pet minuta.

Američka svemirska agencija NASA svojim astronautima preporučuje osam i po sati sna u svemiru. Tolika razlika pokazuje da astronauti pate od ozbiljnog manjka sna koji može da im ugrozi i živote.

Stručnjaci sa Harvarda analizirali su podatke o spavanju 64 astronauta koji su bili u orbiti i 21 koji su bili deo posade ISS-a. Čak tri četvrtine ispitanih astronauta koristilo je tablete za spavanje tokom svemirskih misija, što može da dovede u pitanje njihovu efikasnost u izvršavanju zadataka.

I dok su se astronauti na početku svemirskih misija žalili da ne mogu da spavaju zbog previše svetla i buke, na to se ne mogu požaliti moderni svemirski putnici koji imaju tihe i mračne "komore za spavanje" na ISS-u. To je neke naučnike dovelo do zaključka da je uzrok lošem spavanju mikrogravitacija. Posebno pošto je utvrđeno da astronauti po povratku na Zemlju spavaju kao bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: