Evo kako izgleda "napad" meduze (VIDEO)

Sudar sa meduzom nikako nije prijatan, pa čak i kada gledate mikroskopski snimak onoga što se dešava tokom “bliskog susreta”, može vam biti nelagodno u sopstvenoj koži.

Život

Izvor: Izvor: Time

Utorak, 19.08.2014.

20:04

Default images

Tim načunika sa australijskog Džejms Kuk Univerziteta napravio je snimak koji prikazuje šta se tačno dešava onog trenutka kada nas meduza ožari svojim tako ljupkim pipcima.

Žarne ćelije sa malom dozom otrova, po kojima je meduza poznata, uglavnom su smeštene na pipcima i oko usnog otvora meduze. Ove nemile ćelije sačinjene su od po jedne majušne kapsule sa končićem, koji na jednom kraju ima bodljicu.

Zato ni ne čudi što se, pri dodiru sa našom kožom, ponašaju kao harpuni koji se zarivaju u telo neprijatelja.

Dakle, kada se nađemo u blizini meduze i njenih pipaka, u naše telo zarivaju se stotine hipodermičkih bodlji punih otrovom. A ako ste se pitali kako sve to izgleda, pogledajte snimak koji su napravili naučnici sa Džejms Kuk Univerziteta.

Čisto da sve učinimo još malo zanimljivijim, imajte na umu da se ovaj “napad” meduze dešava za celih 11 milisekundi.

Foto: Hub☺ / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: