Kako se razvija bebin mozak?

Ljudski mozak raste najbrže u periodu nakon rođenja i dostiže polovinu svoje pune veličine nakon tri meseca, rezultat je istraživanja objavljenih u magazinu „JAMA Neurobiology“.

Život

Izvor: Izvor: BBC Priredila: AV

Četvrtak, 14.08.2014.

19:35

Default images

Vekovima su naučnici procenjivali obim mozga na osnovu merenja obima glave. Međutim, ovaj metod nije u potpunosti pouzdan jer glave mogu biti različitih oblika. Pomoću magnetne rezonance skenirani su mozgovi 87 zdravih beba u periodu od njihovog rođenja do trećeg meseca starosti, piše BBC.

Ustanovljeno je da se promene najbrže dešavaju odmah nakon rođenja - mozak novorođenčeta rastao je u proseku za 1 odsto dnevno, a nakon tri meseca za 0,4 odsto. Istraživači su takođe otkrili da mozgovi dečaka rastu brže nego mozgovi devojčica.

Najbrže raste mali mozak, oblast zadužena za kontrolu pokreta. Njegova veličina udvostručena je nakon 90 dana. Najsporije se razvija hipokampus, deo mozga zadužen za kratkoročnu i dugoročnu memoriju i sortiranje primljenih informacija.

Doktor Martin Vord Plat, pedijatar konsultant Kraljevske bolnice u Njukaslu koji nije bio deo istraživačkog tima, izjavio je za BBC: „Ovo je prvi put da je iko objavio pouzdane podatke o tome kako raste mozak novorođenčeta, a da ti podaci nisu utemeljeni na postmortem studijama ili manje efikasnim metodama skeniranja“.

Ovo istraživanje trebalo bi da nam pruži dosta korisnih informacija jer je u pitanju bitan period u razvoju mozga. Znamo, na primer, da, ako se u periodu oko porođaja jave određene komplikacije, bebin razvoj može usporiti u prvih par meseci.

Posmatrajući prevremeno rođene bebe, naučnici su ustanovili da su njihovi mozgovi u proseku za četiri odsto manji od mozgova beba koje su rođene na vreme. Iako su te bebe rasle brže, veličina njihovih mozgova nakon tri meseca bila je i dalje dva odsto manja od veličine mozgova dece rodjene na vreme.

Naučnici navode da bi praćenje razvoja zasebnih oblasti u mozgu moglo da pomogne u otkrivanju ranih znakova poremećaja u razvoju, poput autizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: