Srpkinja i Hrvatica sklopiće gej brak u Rijeci ili Zagrebu

Nakon što je prošle nedelje objavljeno da će dvojica muškaraca u tridesetim godinama života početkom septembra sklopiti prvi gej brak u Hrvatskoj, za oktobar svoje venčanje najavljuje i jedan lezbijski par.

Život

Izvor: Goranka Jureško, Jutarnji list

Ponedeljak, 11.08.2014.

13:59

Default images

Foto: Danielle / Flickr.com

Reč je o sklapanju životnog partnerstva Beograđanke Marije Savić i Hrvatice Di Saržinski, koje inače žive u Sarajevu.

Čekale su da Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola stupi na snagu u Hrvatskoj pa da, kako kaže Marija Savić, reše koliko-toliko pitanje normalnog života. Nisu tradicionalne poklonice braka pa će, kaže Marija, izostati bele venčanice i muzika koja obično prati venčanja. Papir im više treba iz praktičnih razloga.

Naime, u BiH nema zakona koji bi omogućio životno partnerstvo istospolnim osobama. Zbog toga su se Marija i Di neretko susretale još kao aktivistkinje za prava gej osoba s brojnim problemima "poput" negiranja homoseksualnosti u Srbiji, gde svaki drugi građanin smatra da je istospolno partnerstvo bolest i gde parade ponosa ne mogu da se održe, piše Jutarnji list.

Međutim, bilo je nevolja egzistencijalne prirode od početka njihove veze. Problemi su naročito došli do izražaja 2007. kada su se odlučile da žive zajedno.

U početku su živele u Beogradu, ali Savić kaže da Di nije mogla da nađe posao kao forenzička antropološkinja jer je strana državljanka, što znači da nije mogla da dobije dozvolu za rad. Zatim su se preselile u Sarajevo, gde je njena partnerka našla posao, ali je sad ona postala strana državljanka, bez dozvole za rad, pa nije mogla da dobije ni zdravstveno osiguranje preko svoje partnerke.

“Moram svaka tri meseca da se vraćam u Srbiju, jer imam samo turističku vizu, a Di mora da me izdržava jer ja ne smem da radim", kaže Marija Savić. Dodaje da im je veza prošle godine bila u krizi upravo zato što ne mogu do kraja da reše status ni u jednoj od zemalja, pa uvek egzistencijalno zavise jedna od druge.

Na kraju su ipak odlučile da sačekaju da Hrvatska kao jedna od ukupno devet zemalja EU prihvati ovaj zakon koji je stupio na snagu pre nedelju dana.

“Istina, nameravale smo da sklopimo životno partnerstvo u hrvatskom konzulatu u Sarajevu, ali to nam nije omogućeno 'jer je Hrvatska u blizini’ pa ćemo to učiniti ili u Zagrebu ili u Rijeci u oktobru”, kaže Marija Savić. Dodaje da će biti zanimljivo videti šta će Srbija učiniti s njezinim budućim identitetom.

Ona, naime, namerava da promeni prezime i uzme prezime svoje partnerke. Zaključuje da će verovatno imati dva indentiteta - u Srbiji će biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski.

Ipak, čini se da Marija i Di ipak neće lakše rešavati svoje probleme, iako su verovale da će to biti moguće baš sklapanjem gej braka. Naime, deluje da su zaboravile činjenicu da "venčani list" gej supružnika važi samo u zemljama koje poznaju takvu zajednicu u svojim zakonima. Pošto to nisu ni Srbija ni BiH, ako žele da ostvare neka prava koja proizlaze iz životnog partnerstva, moraće da se presele iz Sarajeva u neki od hrvatskih gradova.

Ako budu ozakonile svoju vezu u Zagrebu, učiniće to uz zvuke muzike Eltona Džona, a zakon predviđa da partneri imaju kumove, kao i da se ceremonija odvija pred matičarem, za šta je već sačinjen prigodan tekst. Ovim zakonom gej supružnicima nije dopušteno usvajanje dece, a da bi se registrovali, zahtev moraju podneti mesec do mesec i po dana ranije.

Inače, hravatski zakon o životnom partnerstvu jedan je od liberalnijih jer dopušta sklapanje partnerstva i stranim državljanima iz zemalja EU, ali i drugih, što znači da ni jedno od njih ne mora biti hrvatski državljanin.

Istina, na njih se, čak i ako žive u Hrvatskoj, ne primenjuje na primer, pravo na penziju ili zdravstveno osiguranje za partnera, kao ni poreske olakšice, kao što je to slučaj za hrvatske supružnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: