"Supermesec" iznad Srbije (FOTO)

Ovih dana zaljubljenici u gledanje neba, zvezda i raznih drugih nebeskih tela zaista mogu da uživaju. Mesec je (po nekim stručnjacima) sinoć bio najbliži Zemlji u poslednjih 20 godina, a očekuje nas još specijalnih trenutaka.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2014.

09:24

Default images

"Supermesec", kako ga zovu, bio je 14% veći i 30 posto sjajniji nego inače, a tokom dvadesetak minuta od Zemlje će biti udaljen 357.000 kilometara.

Ovakav Mesec javlja otprilike svakih 13 meseci, ali ima i godina, poput ove, kada supermesec izađe tri puta u kratkom vremenu: u julu, pa večeras i još će jednom u septembru. Ali, to nije sve... Ovih dana "nebo gori" od kiše meteora.
FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / tj
Broj "zvezda padalica" će u noći između utoraka i srede biti veći nego inače jer će meteorski roj Persida tada biti na vrhuncu, izjavio je saradnik Astronomskog društva Ruđer Bošković Branko Simonović.

On objašnjava da se meteorski roj Persida dešava svake godine u ovo vreme i da će u noći između 12. i 13. avgusta doživeti svoj vrhunac.
FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / tj
"Meteorski roj Persida najbolje je posmatrati izvan svetlosno zagađenih gradova. Tokom tog perioda broj zvezda padalica je mnogo veći nego inače kada se sporadično pojavljuju", rekao je on Tanjugu.
FOTO TANJUG/JAROSLAV PAP/tj
Vest britanskog "Telegrafa" da je sinoć mogao da se posmatra takozvani "super-mesec", jer će se Mesec naći u tački u kojoj je najbliži Zemlji, Simonović je demantovao i rekao da super-mesec kao pojam ne postoji i da je to proizvoljna tvrdnja pojedinaca.

"Mesec neće biti ništa veći i bolji nego što je bio pre mesec dana ili što će biti za mesec dana. Neće biti ništa što je golim okom ili teleskopom vidljivo", rekao je Simonović Tanjugu.
FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: